Dau si eu cu nasul de realitate si vad cat de greu si obositor e sa faci primii pasi in viata profesionala. Din 12 pana in 17 martie am in program 4 targuri de vizitat…2 de joburi si 2 educative. Tot respectul meu pentru initiativa, dar cand vad atatea oportunitati de care nu ma pot apropia….mai ales din motive financiare…imi vine sa-mi bag toate unghiile in gat. E un cerc vicios: ca sa ai un job bine platit trebuie sa ai o educatie cat mai vasta/variata. Ca sa iti permiti sa ai o educatie care sa te scoata din turma ASE/SNSPA/Universitate, eventual sa studiezi la scoli de renume din afara, trebuie sa ai bani. Si ce se intampla cand nu ai? Te uiti lung la programele de studii oferite de Scolile de Business din Londra, Danemarca sau SUA, si te indrepti tarandu-ti picioarele catre standul ASE.

Asta ca sa nu mai vorbesc de subiectul MBA-urilor, care sar din 14.000 de euro. Pai o sa ajung eu sa fac un MBA decent peste vreo 6 ani, presupunand ca ma angajez curand si ca toti banii castigati intra in „Fondul Educational”.

Un Cambridge costa in jur de 700 de RON, un DELE aproape 800 de RON….La naiba, ajung sa platesc si ca sa demonstrez ca stiu limbi straine. Noroc ca atestatul de italiana mi l-am dat in liceu, intr-o vreme in care nu costa atat de mult. Sincer e de mirare ca sunt atatia tineri cu atestate in Romania.

Acuma despre joburi….sunt 2 categorii…fie internshipurile (care la mine nu se mai aplica avand in vedere ca am terminat facultatea si ca am ceva experienta de munca), fie joburile care cer vesnic cu cel putin 1 an mai multa experienta decat am eu. Da, stiu, e criza. Dar m-am saturat de cele 6 ore pe care le petrec aproape zilnic pe site-urile de joburi (toate cele 4 la care am cont), incercand sa gasesc ceva care sa mi se potriveasca si compunand scrisori de intentie personalizate. Incep sa visez cu ochii deschisi ca voi primi un mail cu subiectul „acesta este jobul tau perfect”….

Cum spunea o prezentare PPT care circula la un moment dat pe mail: „Doresc sa renunt la functia de adult si sa fiu …retrogradat…in functia de copil” (adolescenta a fost destul de dubioasa)

Maine…la RIUF!!! Uffa!!!!

Reclame